Scheiden met een eigen woning

Scheiden en een eigen woning

Scheiden met een eigen woning

“ Scheiden is een moeilijke reis, maar aan De Familietafel begeleid ik je naar een nieuw begin.”

Bij een scheiding met een eigen woning zijn samenwerken en open communicatie van essentieel belang. Dat is waar mijn rol als mediator en scheidingsadviseur tot zijn recht komt. Ik ben een neutrale bemiddelaar, zonder persoonlijk belang in de uitkomst van de scheiding. Mijn doel is ervoor te zorgen dat beide partijen de kans krijgen om hun standpunten en zorgen te uiten. Dit creëert een klimaat van samenwerking in plaats van conflict.

3 opties tijdens de scheiding met een eigen woning

Deze samenwerking is van belang aangezien jullie als scheidende partijen een belangrijke keuze moeten maken over de woning. Er zijn drie mogelijke opties die ik samen met jullie zal onderzoeken:

1. Woning verkopen
Als jullie besluiten de woning te verkopen, zal de opbrengst verdeeld worden volgens de afspraken die we gezamenlijk opstellen. Dit kan betekenen dat jullie beiden een nieuw begin kunnen maken met de financiële middelen uit de verkoop.

 

2. Woning overkopen: 

Als een van jullie de wens heeft om in de woning te blijven, is het wellicht mogelijk om de ander uit te kopen. Is er sprake van overwaarde of een restschuld (onderwaarde)? In geval van overwaarde moet je jouw partner een bedrag betalen, terwijl je bij een restschuld het verlies samen deelt.  Als we weten wat de waarde van de woning is, dan is de volgende stap om te onderzoeken of het financieel haalbaar is om in de woning te blijven. Al deze stappen doorlopen we met elkaar, eventueel samen met de expertise van onze hypotheekadviseur.

 

3. De woning onverdeeld laten
In sommige gevallen kan het zinvol zijn om de woning onverdeeld te laten. Je ex-partner en jij houden gezamenlijk het eigendom van de woning. Ook na de officiële scheiding. Deze optie kan interessant zijn als jullie kinderen hebben en hun graag in de woning willen laten opgroeien. Ten eerste biedt dit een kans voor de kinderen om te wennen aan de nieuwe situatie binnen hun vertrouwde omgeving.  

Een tweede belangrijke overweging is dat beide partners op het moment van de scheiding niet over de financiële middelen beschikken om hun ex-partner uit te kopen. Er bestaat echter de hoop dat dit in de nabije toekomst wel mogelijk zal zijn.

Een derde mogelijke reden voor het onverdeeld laten van de woning kan zijn dat de woning 'onder water' staat, wat betekent dat de hypotheekschuld hoger is dan de actuele waarde van de woning.

 

De voordelen van een mediator

Maak nu een afspraak bij De Familietafel in Bergschenhoek – De scheidingspraktijk van  Lansingerland

Handige tips ontvangen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

logo_call

Neem vandaag contact op met De Familietafel

06 43 22 98 27

Mediation en scheidingsadvies in Lansingerland